Muurtje van Moulijn

In de Bloklandstraat in de omgeving van de Rotterdam staat het 'Muurtje van Coen Moulijn'. Het is een eerbetoon aan de legendarische Feyenoordspeler in de omgeving van het oude huis van Moulijn, Bloklandstraat nummer 14. De muur uit 2014 is overigens al het derde muurtje; de vorige twee muren verdwenen door stadsvernieuwing. Het kunstwerk is van de hand van Hans Citroen.


Noordsingel

Een van de oudste en fraaiste singels vinden we in het Oude Noorden. Dat wil zeggen, de oostzijde. De westkant van de Noordsingel behoort tot de Agniesebuurt.


Noordplein

Het weidse Noordplein markeert een interessant gebied van het Oude Noorden in de omgeving van de Rotte, de Zaagmolenkade en de Zwaanshals. Het Noordplein stamt uit 1890 toen het al ook al als marktplein diende. Aan de overkant van de Rotte ligt de wijk Crooswijk. Op het Noordplein wordt ook de gezellige tweemaandelijkse Oogstmarkt gehouden.


Geboortehuis Willem de Kooning

De wereldberoemde Willem de Kooning is geboren en getogen in het Oude Noorden aan de Zaagmolenstraat nummer 13 (nu nummer 11) zichtbaar via een kleine plaquette. Wie de abstracte schilder van wereldfaam niet kent, het schilderij 'Interchanged' van de Rotterdamse schilder werd in 2015 voor 300 miljoen dollar verkocht.


Museumwoningen

Ga terug in de tijd met deze twee Museumwoningen die een boeiende impressie geven van de woonomstandigheden in de periode 1930-1940 en 1950-1960. De Museumwoningen kunnen op woensdagmiddag of op afspraak bezocht worden.


Brancoplein

Een verborgen pareltje midden in het Oude Noorden. Op het lommerrijke Brancoplein is het heerlijk ontspannen op een van de bankjes onder de bomen in het parkje. Rondom het plein bevinden zich ook een aantal interessante winkels en restaurants. Het Brancoplein is vernoemd naar Branco van Dantzig, de grondlegger van de logopedie die in 1942 werd omgebracht in Auschwitz.


Pijnackerplein

Midden in het Oude Noorden ligt het Pijnackerplein. Dit mooie uitgestrekte plein stamt uit 1896 en is daarmee het oudste plein van het Oude Noorden. Rond het plein staan veel mooie huizen waaronder een huis uit 1897 wat valt af te lezen op de gevel. Met de in het oog springende klassieke muziekkoepel uit 1911 is het niet zo vreemd dat het Pijnackerplein regelmatig het decor vormt voor feestjes en evenementen.


Klooster Oude Noorden

Aan de Ruivenstaat vinden we Wijkgebouw Het Klooster. De naam verraadt al dat het een klooster was. Al weer een aantal jaren is het een multifunctioneel gebouw met een gevarieerd aanbod activiteiten op sociaal en cultureel gebied.


Sint-Hildegardiskerk

De Sint-Hildegardiskerk in neogotische stijl werd gebouwd tussen 1890 en 1892 en is daarmee de oudste kerk van het Oude Noorden. Het ontwerp van deze Rooms-Katholieke kerk was van de Rotterdamse architect Evert Margry, een van de belangrijkste leerlingen van de vermaarde Pierre Cuypers. Inmiddels kent de kerk de status van Rijksmonument.


Zaagmolenkade

De Zaagmolenkade aan de Rotte is op uitgaans- en winkelgebied een van de parels van het Oude Noorden. Hier zitten veel van de beste restaurants en winkels van Noord. Sinds kort is ook Bouwerij Noordt er gevestigd, de grootste bierbrouwerij van Rotterdam.


Zwaanshals

Met al zijn originele winkeltjes, restaurantjes en uitgaansplekken een van die straten die je niet mag missen bij een bezoek aan het Oude Noorden. Loopt parallel aan de Zaagmolenkade.


Monumentale gevangeniscomplex

In 1866 werd begonnen met de bouw van de gevangenis aan de Noordsingel, feitelijk het begin van de wijk het Oude Noorden. De gevangenis zou van 1872 tot 2013 in gebruik zijn. Het monumentale gevangeniscomplex wordt nu omgevormd tot een open leefgebied waar gewoond, gewerkt en ontspannen kan worden. Meer hierover weten? Bekijk dan ook de Tuin van Noord.


Monument voor de Gevallen-Vliegeniers

Het Monument Engelse Vliegers herdenkt de in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde piloot van de Royal Air Force die op 16 juli 1941 het neervallende vliegtuig zodanig gemanoeuvreerd had dat het niet op de huizen aan de Noordsingel neerstortte. De bewoners van de Noordsingel schonken dit monument van de Rotterdamse kunstenaar Willem Verbon in 1946. Elk jaar is er een herdenkingsplechtigheid met gedichten, een toespraak en twee minuten stilte.


Heilige Geesthuis

Dit voormalige verzorgingshuis voor oude mannen werd in 1898 ontworpen door architectect Jan Verheul, die onder meer ook schouwburg Kunstmin in Dordrecht voor zijn rekening nam. In 1972 verlieten de laatste mannen het huis dat zich in de fraaie Gerard Scholtenstraat bevindt.